Home O nama Organizacija Dokumenta Kalendar Adresar Kontakt
Cascading Menu Javascript by Vista-Buttons.com v5.5
Galerija
Trenerska organizacija
Sudije
Asocijacija atletskih veterana
Rekordi
Medalje sa inotakmicenja
Najbolji
Discipline
IAAF world records
Crnogorska atletika u 2010
Kriterijumi za takmicenja
Norme za OI London 2011
Bodovne tablice IAAFa
Antidop
Oprema
Odluke
Formulari
Linkovi
Raspisi
Norme
Cascading Menu Javascript by Vista-Buttons.com v5.5

O nama  Organizacija  Kalendar   Adresar  Nagrade   Rekordi  Kontakt


SPONZOR ASCG

PARTNER - SPONZOR

 

ASCG na Facebook-u


 

 

Aktuelno - Novosti iz ASCG

Godina u znaku Marije Vuković i Danijela Furtule
Atletski savez Crne Gore sa ponosom može da napravi rekapitulaciju i sumira godinu. Godina kojoj se broje posljednji dani ostaće zlatnim slovima upisana u istoriju crnogorske atletike, a prije svega zbog Marije Vuković, koja je postala prva crnogorska takmičarka iz pojedinačnih sportova koja se našla u finalu Olimpijskih igara.

Baš zbog toga nije bilo dileme - treći put uzastopno najbolja crnogorska atletičarka je Marija Vuković, a treću godinu zaredom najbolji atletičar je bacač diska Danijel Furtula!

Predsjednik Gojko Banjević kazao je da je crnogorska atletika ostvarila najveći uspjeh u istoriji od nezavisnosti 2006 godine.

-ASCG bio je jedini Savez čiji su atletičari iz pojedinačnih sportova ispunili norme za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju što daje posebnost ostvavrenim rezultatima u ovoj godini. Realizovali smo sva takmičenja iz nacionalnog programa takmičenja i to u svim starosnim kategorijama. U realizaciji svih aktivnosti, izuzetan doprinos dala je i ako sa mnogim teškoćama i Uprava za sport i mlade, kao i Crnogorski olimpijski komitet od kojeg su troje naših sportista primali olimpijske stipendije - rekao je Banjević.

Na međunarodnim takmičenjima u 2021.godini crnogorski atletičari osvojili su šest medalja od čega 4 zlatne, te po jedno srebro i bronzu, a postavljena su čak 42 nacionalna rekorda (20 u muškoj i 22 u ženskoj konkurenciji).

Marija broj 1
Marija Vuković prije četiri godine prekinula je dominaciju Slađane Perunović, koja je deset godina po tradiciji dobijala nagradu za najbolju seniorku, a 2018. godine to priznanje zaslužila je Kristina Rakočević. Ove godine ponovo je najbolja atletičarka naša najbolja skakačica uvis, koja je ispisala istoriju i postala ujedno prva atletičarka, koja je i sportistkinja Crne Gore.

Svjetska juniorska šampionka iz 2010.godine, ostvarila je ove godine mnogo toga.

Marija je u godini na izmaku imala četvrti rezultat u finalu skoka uvis na Olimpijskim igrama u Tokiju sa preskočenih 196 centimetara, a zauzela je deveto mjesto zbog većeg broja pokušaja. Marija je za razliku od prethodnika do Olimpijskih igra stigla zahvaljujući ispunjenoj normi, ostvarivši skok od 197 centimetara, čime je postavila novi crnogorski rekord, koji je ujedno sedmi rezultat ove godine u svijetu. U Tokiju je zablistala i bez rušenja ljestvice stigla do finala Igara, što je prvi put da Crna Gora ima olimpijskog finalistu u ,,kraljici sportova”.

U godini na izmaku Marija je osvojila je zlatne medalje na Balkanskim prvenstvima u dvorani u Istanbulu (190 cm) i otvorenom u Smederevu (197 cm), a zlatna je bila na prvenstvu Malih zemalja Evrope u San Marinu (186 cm). Marija je ostvarila normu za prvenstvo Evrope u dvorani, koje će se održati 2022. godine u Beogradu, dok je na Evropskom prvenstvu u dvorani (Torun) zauzela je sedmo mjesto (192 cm). Bila je prva na četiri mitinga - Kefalonija (186 cm), Kastiljone dela Peskaja (190 cm), Beč (190 cm), Budimpešta (188 cm), kao i na Kupu Evrope koji je održan na Kipru (190 cm). Zbog koronavirusa propustila je šansu da debituje na Dijamantskoj ligi, ali je jasno da je ona simbol sportske 2021.godine za Crnu Goru.

- Lijepo je biti najbolja seniorka u Atletskom savezu. Drago mi je što sam svojim rezultatima crnogorsku atletiku na evropskoj i svjetskoj sceni predstavila na najbolji način. Nadam se da ćemo sljedeće godine na velikim takmičenjima, kao i na Olimpijskim igrama u Parizu, biti još brojniji - kazala je Vuković, koju već nakon praznika očekuje početak dvoranske sezone.

- Uskoro kreću novi izazovi, jer vrlo brzo počinju nastupi u dvorani, a kada to kažem mislim na dvoransko prvenstvo Balkana, a onda kruna u martu dvoransko prvenstvo svijeta, što predstavlja posebno zadovoljstvo, jer prvi put nastupam na tom takmičenju - naglasila je Vuković, ali nije zaboravila da pomene one bez kojih ne bi bilo svih uspjeha.

-Prije svega moram pomenuti profesora Iva Popovića, koji me otkrio i natjerao da zavolim atletiku, tako da bez njega ne bih bila ovdje. Međutim, veliko hvala ASCG, koji me podržao i kada nije bilo rezultata, jer nam nikada ništa nije nedostajalo, iako nije bilo lako jer većina nas trenira u inostranstvu. Kada kažem

Savez moram posebno pomenuti Milorada Vuletića, koji je od 2010. godine bio uvjeren da ću opet obradovati naciju. Nadam se će sve ovo uticati da imamo i bolje uslove za atletiku - rekla je Vuković.

Furtulin bljesak
Najbolji senior očekivano je drugi olimpijac - Danijel Furtula. Bio je učesnik Igara i osvojio 24. mjesto sa rezultatom 59,93 metara. Hicem 65,69 metara, ispunio je normu za Evropsko prvenstvo 2022. godine, bio je šampion Balkana sa rezultatom 62,26 metara, dok je šampion Crne Gore postao sa rezultatom 62,88 metara.

-Godina je bila teška, turbulentna, zbog svih kovid mjera, ali i nekih poteškoća u radu Saveza i nekih drugih sportskih struktura. Na kraju godine čovjek može biti zaadovoljan, prije svega što je zdrav. Spreman sam i motivisan da napravim još veće podvige. Zadovoljan sam, mogu biti ponosan zbog nagrade, konkurencija je iz godine u godinu sve jača - rekao je Furtula.

Brojna priznanja
Najbolji junior u 2021. godini je Ognjen Vojvodić iz Mornara, dok su za najbolje juniorke proglašene Andrea Matković (Mornar) i Irena Bošković (Tara). Za najbolje mlađe juniore proglašeni su Ognjen Marsenić (Lim), Milica Pejović (2004, Podgorica), Maša Bubanja (2005, Lim) i Vesna Kljajević (Tara), dok su najbolji pioniri Milivoje Pajović (2006, Orion) i Anabela Mujović (Sanja).

Za najbolje veterane proglašeni su Dragoljub Koprivica (Mornar) i Vesna Pavlićević (Podgorički marathn). Specijalnim priznanjem za ostvarene rezultate u 2021. godini nagrađeni su Tomaš Đurović, Dragan i Darko Pešić, dok su posebna priznanja dobili Risto Drobnjak, Amir Papazi i Ljiljana Matović.

Atletski savez je specijalno priznanje dodijelio selektoru Osmanu Eroviću, za izuzetna dostignuća atletičara na međunariodnoj sceni.

Priznanja su dobili i nacionalni treneri Zoran Jojić, Marko Ristić i Ivan PopovićContent Management Powered by CuteNews

 

 

 

O nama  Organizacija  Kalendar   Adresar  Nagrade   Rekordi  Kontakt

Baner
Baner
Baner

Baner
Baner


Generalni sponzor maratona

 
 
Copyright © 2011 ASCG. All rights reserved - tomn design.